Bu Mutabakat Metninden Kaçış Yok

Bu yıl yapılan toplu görüşmelerde, sosyal haklar konusunda sağlanan anlaşma, önceki yıllardan farklılık göstermektedir. Mutabakat metnine "d) Ekli I sayılı listede yer alan konuların gerçekleştirilmesi," ifadesi yazılmıştır. Bu nedenle 4688 sayılı Kanunun 34. maddesi hükmü gereğince 23 maddede düzenleme yapılması bir zorunluluktur. Dolaysıyla önceki yıllarda varılan mutabakat metinlerinin aksine, Bakanlar Kurulunun, 23 madde hakkında karar alması gerekmektedir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Eylül 2008 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2004 YILI TOPLU GÖRÜŞMELERİ

2004 yılı toplu görüşmelerinde uzlaşma, 30.09.2004 tarihinde imza altına alınmıştır. 2004 yılı mutabakat metni 4 konudan oluşmaktadır.

4. madde şu şekildedir:
"Kamu görevlilerinin statüsü, hakları, çalışma koşulları, sicil ve disiplin gibi Ekli metinde yer alan hususların Hükümetçe yapılması düşünülen düzenlemeler sırasında göz önünde bulundurulması, "

Bu şekildeki ifadeden dolayı o gün imza altına alınan 50 maddenin büyük bir kısmı hayata geçirilememiştir. Zira mutabakat metninde de belirtildiği üzere, belirtilen hususlar sadece göz önünde bulundurulacaktı.

2008 YILI TOPLU GÖRÜŞMELERİ

2008 yılı toplu görüşmelerindeki mutabakat metni ise teknik ifade olarak 2004 yılından farklıdır. Zira 2008 yılı mutabakat metninde "d) Ekli I sayılı listede yer alan konuların gerçekleştirilmesi, hususunda mutabakata varmışlardır." denilmektedir.

Bu şekildeki ifadeden dolayı bu mutabakat metninde yer alan özellikle ekli I sayılı cetveldeki konuların 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 34. maddesi kapsamına girdiği tarafımızca değerlendirilmektedir.

4688 SAYILI KANUN NE DİYOR

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 34. maddesi şu şekildedir:

"Madde 34 - Toplu görüşme en geç onbeş gün içinde sonuçlandırılır. Bu süre içinde anlaşmaya varılırsa, düzenlenen mutabakat metni taraflarca imzalanır.
Mutabakat metni, uygun idari, icrai ve yasal düzenlemelerin yapılabilmesi için Bakanlar Kuruluna sunulur. Bakanlar Kurulu üç ay içinde mutabakat metni ile ilgili uygun idari ve icrai düzenlemeleri gerçekleştirir ve kanun tasarılarını Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar."

Bu madde metnine göre, mutabakat metninin Bakanlar Kuruluna sunulması sonrasında üç ay içinde;

- Başbakanlık genelgesi çıkarılması gereken hususlarda genelge çıkarılması,

- Bakanlar Kurulu Kararı alınması gereken durumlarda BKK çıkarılması,

- Yasal düzenleme gereken konularda ise kanun tasarılarının Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulması,

gerekmektedir.

HANGİ TALEP NE TÜR BİR DÜZENLEME GEREKTİRİYOR?

Gerçekleştirilmesi 4688'in 34'üne göre bir zorunluluk olarak tarafımızca görülen sosyal haklarla ilgili 23 maddelik hususlarda yapmış olduğumuz tespitler aşağıda yer almaktadır.

1- Aynı kurum içinde aynı koşulları ve hizmet niteliklerini taşıyan aynı unvandaki kamu görevlilerinin karşılıklı olarak yer değiştirme taleplerinin, hizmet gerekleri ve o bölgeye atanabilme konusunda gerekli nitelikleri taşıyor olmaları şartıyla yerine getirilmesi konusunda kurumlara tanınan takdir yetkisinin kaldırılması hususunda kanuni düzenleme yapılması, (YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR. 657/73 MADDE DEĞİŞECEK)

2- Olumsuz sicile itirazları değerlendirecek bir komisyon kurulması konusunda düzenleme yapılması, (YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR. 657/118 MADDE DEĞİŞECEK)

3- Disiplin cezalarında tanınan savunma süresinin ilgilinin isteği üzerine 7 gün uzatılabilmesi, (YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR. 657/130 MADDE DEĞİŞECEK)

4- Resmi tatil ve bayram tatillerinde hizmetine ihtiyaç duyulanlar hariç, il dışına çıkışta izin alınması uygulamasına son verilmesi, (YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR. 657/EK 20 MADDE DEĞİŞECEK)

5- 657 sayılı Kanunun 126. ve 135. maddelerinin değiştirilerek uyarma ve kınama cezalarına itirazların disiplin kuruluna yapılması, (YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR. 657/135 MADDE DEĞİŞECEK)

6- Memura eşinin doğum yapması durumunda verilen izin süresinin 5 güne çıkarılması, 1 inci derecedeki kayın hısımlarının ölümü halinde de 3 gün izin verilmesi, (YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR. 657/104 MADDE DEĞİŞECEK)

7- Memura, bakmakla yükümlü olduğu hastasına kendisinden başka bakacak kimsenin bulunmaması ve sağlık kurulu raporuyla refakatçi tahsisinin belgelendirilmesi ve raporda öngörülen süreyi aşmaması kaydıyla yılda 1 aya kadar aylıklı refakat izni verilmesi, (YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR. 657/104 MADDE DEĞİŞECEK)

8- 657 sayılı Kanunun Ek 31 inci maddesinde öngörülen ödemenin müracaat tarihinden itibaren bir ay içerisinde yapılmasının sağlanması, (MALİYE BAKANLIĞI GENELGESİ İLE DÜZENLENEBİLİR)

9- Görev mahalli dışında bir ortaöğretim kurumunu merkezi sınavla kazanan çocuğu bulunan memurun, söz konusu yerde çocuğunun yatılı öğrenim görme imkanı yoksa bu yerde memurun çalıştığı kuruma ait boş bulunan kadroya, hizmetine ihtiyaç bulunması ve o bölgeye atanabilme konusunda gerekli nitelikleri taşıyor olması şartıyla öncelikle atanmasının sağlanması hususunda bir genelge yayımlanması, (YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR. 657/72 VE 76 MADDE DEĞİŞECEK)

10- Görevde yükselme yönetmeliği kapsamındaki kadrolara atama yapılması konusunda ihtiyaç ortaya çıkması durumunda, görevde yükselme yönetmeliklerinin öngördüğü prosedürün uygulanmasını sağlama hususunda bir genelge yayımlanması, (BAŞBAKANLIK GENELGESİ GEREKİYOR)

11- Kurumlarca hizmetin yürütülmesinde verimliliği artırma amacına dönük olarak hizmet içi eğitimler düzenlenmesi ve bu konuda kurumun bulunduğu hizmet kolunda faaliyette bulunan sendikalarla işbirliği içinde çalışmalarda bulunulması amacıyla bir genelge yayımlanması. (BAŞBAKANLIK GENELGESİ GEREKİYOR)

12- Engelli kamu çalışanlarına yönelik olarak;

a. Kamu kurum ve kuruluşu yönüyle ayırım yapılmaksızın kamuya ait servis araçlarından yararlanmalarının sağlanması bunun mümkün olmadığı durumlarda toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanmaları yönünde düzenleme yapılması,

b. Engelli kamu çalışanlarının atama ve yer değiştirmelerinde engelleri açısından sıkıntı oluşturmayacak hizmet alanlarında ve birimlerinde görev yapmalarını sağlayacak tedbirlerin alınması,

c. Kamu hizmet binalarının engelli kamu çalışanlarının çalışma şartlarını kolaylaştıracak şekilde düzenlenmesi hususunda bu konu ile ilgili olarak daha önce yayımlanan Başbakanlık Genelgesi de dikkate alınarak bir Genelge yayımlanması,

13- Kamu görevlisinin isnat ve iftiralara karşı korunması konusunda 657 sayılı Kanunun 25 inci maddesinde yer verilen yükümlülüğün yerine getirilmesi konusunda uygulama aksaklıklarının giderilmesine ilişkin genelge yayımlanması, (BAŞBAKANLIK GENELGESİ GEREKİYOR)

14- Fazla çalışma karşılığı izin hakkından yararlandırılmamak şeklindeki keyfi uygulamalara son verilmesi konusunda bir genelge yayımlanması, (BAŞBAKANLIK GENELGESİ GEREKİYOR)

15- İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kanun tasarısının sendikalara sunularak görüşlerinin alınması,

16- Devlet Personel Başkanlığında "Kamu Görevlileri Sendikaları Dairesi Başkanlığı"nın kurulması, (YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR. 217 SAYILI KHK'YA MADDE EKLENECEK)

17- Başta Anayasa ve ilgili kanunlar uyarınca memurlar tarafından yürütülmesi gereken hizmetler göz önünde bulundurularak, kamu kurum ve kuruluşlarında ortaya çıkan uygulama sorunlarının takip edilmesi, (ÖNCE BİR ÇALIŞMA RAPORU HAZIRLANMASI GEREKİYOR)

18- 399 sayılı KHK kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personelin yıllık izinlerini yıl içerisinde kullanabilmelerini sağlamaya yönelik genelge yayımlanması, (BAŞBAKANLIK GENELGESİ GEREKİYOR)

19- İlgili Bakanlıkların ve kurumların görüşleri alınmak suretiyle 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi ile 4924 sayılı Kanun kapsamında çalışan personele;

a. Kurumun hizmet gerekleri, aynı unvanlı pozisyon durumu ve ilgi personelin nitelikleri dikkate alınarak eş durumu nedeniyle yer değiştirme hakkı verilmesi, (4/B'Lİ İÇİN 7/15754 SAYILI BAKANLAR KURULU KARARININ, 4924'LÜ İÇİN 4924 SAYILI KANUNUN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR)

b. Askerlik dönüşü göreve başlayabilme ve en az 1 yıl çalışmış olmaları kaydıyla karşılıklı yer değiştirme hakkının verilmesi, (4/B'Lİ İÇİN 7/15754 SAYILI BAKANLAR KURULU KARARININ, 4924'LÜ İÇİN 4924 SAYILI KANUNUN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR)

hususunda düzenleme yapılması,

20- Teftiş ve denetim uygulamalarında ortaya çıkan aksaklıkların Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığına iletilmesi,

21- İtfaiye ve belediye ambulans araçlarına kasko yapılması hususunda düzenleme yapılması,

22- 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi gereğince Araştırmacı olarak nakledilecek personelin, görevde yükselme mahiyetinde olmamak kaydıyla atama teklifi yapılacak kamu kurum ve kuruluşlarınca talep edilmesi halinde bu talep çerçevesinde atama yapılabilmesinin mümkün hale getirilmesi için kanuni düzenleme yapılması, (4046 SAYILI KANUNUN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR)

23- 4046 sayılı Kanunun 22. maddesine göre yapılan nakillerde sendika ve şube yönetim kurulu üyelerinin ve atama yapılması istenilen kurumun yazılı talebi halinde, nitelikleri, atama yapılacak kurumlardaki boş kadro durumu dikkate alınarak aynı hizmet kolunda diğer kamu kurum ve kuruluşlarında bir kuruma atanmalarının sağlanması. (24/11/1994 TARİHLİ VE 4046 SAYILI KANUN ÇERÇVESİNDE NAKLEDİLECEK PERSONEL HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI GEREKİYOR)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber